GAİA ÇİFTLİK
GAIA Tanrı doğum mitlerinin ilk tanrıçası, tüm yaşamın ata-anasıdır, engin göğüslü, doğurgan TOPRAK ANADIR.
Zeytinyağımız
BEREKET TEPE MEVKİİ ACARLAR EFES SELÇUK
Memecik cinsi yüksek polifenol değerli düşük asitli soğuk sıkım yağımız lezzeti, kokusu, tazeliği ile keyifli sağlıklı tüketim sunuyor.
Hasar görmeden toplanan zeytinlerin kızışma oluşmaması için çuval yerine hava alan plastik kasalarımızla toplanarak, güneşten uzak gölgede muhafaza edilerek ve en kısa süre içinde hijyenik bir tesiste temiz su ile yıkandıktan sonra hava ile kurutulup hamuruna su ilave edilmeden soğuk sıkıma tabi tutuluyor.
Soğuk sıkım nedir?
Zeytinler Soğuk sıkıldığında zeytinin içeriğinde var olan sağlık için faydalı bileşikler, polifenoller, antioksidanlar , meyvemsi tatlar, güzel kokular vb ısı ile uzaklaşmadan daha fazla miktarda zeytinyağına geçer.
Bir zeytinyağına "Soğuk Sıkım” tanımının nasıl kullanılabileceği Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliğinde şu şekilde açıklanmıştır.
Soğuk sıkım, zeytin hamurunun 27˚C’nin altında perkolasyonu (Sıvının hidrostatik basınçla ayrışması) veya santrifüjü (sıvının merkezkaç kuvveti ile ayrışması) ile elde edilen doğal (natürel) sızma veya birinci zeytinyağları için kullanılabilir.
Bu iki tabire sahip zeytinyağı yani henüz olgunlaşmamış ve zeytin daneleri yeşilken hasat edilmiş zeytinlerden 27˚C altındaki sıcaklıkta hamuru yoğrulmuş, bu hamurdan ilk ve son elde edilen yağın sıcaklığı 27˚C altında ölçülmüş ise "erken hasat soğuk sıkım natürel sızma zeytinyağı” elde edilmiş olur.
Oleuropein nedir?
Acılığın nedeni "oleuropein” maddesidir. Oleuropein, zeytin danesi yeşilken meyvenin %14 ila %15’ini oluşturur. Oleuropein zeytin daneleri olgunlaştıkça denelerin, meyvelerin içindeki yoğunluğu azalır.
İlginç olansa zeytine bu acılığı veren "oleuropein” maddesinin sağlık ve lezzet kaynağının da asıl nedeni olmasıdır. Oleuropein maddesi zeytindeki fenolik maddelerin oluşumunu sağlayan en önemli bileşenlerdendir. Zeytin ve zeytinyağı üretim sürecinde zeytinler ezilince oleuropein maddesi de parçalanır ve kimyasal tepkime başlar. Zeytin hamurunun oluşması ve yoğrulması sırasında oleuropein maddesinden açığa çıkan antioksidan, polifenol fenolik bileşikler zeytini ve zeytinyağını lezzetli ve sağlıklı hale getirirler. Fenolik bu maddeler insan sağlığı için çok yararlıdır. İlk başta bağışıklık sistemini kuvvetlendirirler. Fakat zeytinyağı ne kadar çok ısıl işleme maruz kalır ve ne kadar geç hasat edilirse bu yararlı maddeler zeytinyağına o kadar az karışır.
Zeytini erken hasat eder ve zeytinyağına dönüştürürseniz, Oleuropein bileşiğini daha fazla elde edersiniz. Oleuropein oranı yüksek zeytin danesindeki antioksidanlar sayesinde insan vücudu da çok yararlı bir savunma maddesi elde eder.
Naturel Sızma Zeytinyağı nedir?
Rengi sarıdan yeşile doğru kayan, doğal yöntemlerle, kimyasal işlem kullanılmadan elde edilen yağ türüdür. Bu yağlarda yoğun bir zeytin tadını hissedersiniz. Bu özel ve şifalı yağ asit oranına göre Natürel Sızma ve Natürel Birinci Sızma olarak ikiye ayrılır.
Asit oranı en yüksek %0,8 olan yağlar Natürel Sızma olarak sınıflandırılırlar. Boğazda baskın bir tat bırakan bu ürünler, şifa ve doğallığı nedeni ile tercih edilen bir yağ türüdür.
Natürel Birinci Zeytinyağı
Natürel Birinci Zeytinyağı ise, doğal zeytinden, mekanik yöntemlerle elde edilmektedir. Oleik asit oranı ise maksimum %2 olarak belirleyici etmendir. Natural zeytinyağına oranla tadı biraz da hafif ve kokusu daha azdır. Lezzet olarak benzerlik göstermekle birlikte baskın tadı uzaktır.