GAİA ÇİFTLİK
GAIA Tanrı doğum mitlerinin ilk tanrıçası, tüm yaşamın ata-anasıdır, engin göğüslü, doğurgan TOPRAK ANADIR.
Zeytinimiz ve Zeytinyağımız
MEMECİK
(Aşı yeli, Gülümbe, Şehir, Taş arası,Tekir, Yağlık)
Nasip olduğunda toprak ve dünyevi sınırları çerçevesinde içeride 100 kadar yetişkin memecik cinsi ağaç mevcuttu. Bomboş alanlar dışında incir yoğunluklu alanlarda vardı. Hedef Zeytin ise ve zeytin memecik ise çok fidan, çok aşı, çok ağaç işi vardı. Yola devam edilecek zeytin bölgenin habitatı Memecikten başkası olamaz.
Arazide yetişkin Memecik zeytinler haricinde hatırı sayılır delice mevcuttu çünkü çok uzun yıllar bakımsız kalmış bir topraktı. İlk iş Tüm delicelere Memecik aşıladık.
Aydın Bozdoğandan da 200 adet 2,3 yaş memecik fidanı alıp ektik. Memecik yere paralel genişleyen bir ağaç olduğundan 7x7x7 ölçüsü ile markalama yapıp ekim yaptık. Sonrasında 6x6x6 yapsaydık dediğim çok olduysa da Ziraatcıların ısrarı 7 idi.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ülkemizde Zeytinyağı üretiminde en çok tercih edilen zeytin türleri arasında Ayvalık, Memecik, Edremit, Gemlik ve Halhalı gibi çeşitler yer alır. Bu çeşitler, yağ oranı yüksek olduğu ve kaliteli yağ üretebildiği için tercih edilir. Kuzey Egeye egemen Ayvalık ve Gemlik iken Güney Ege’nin altın meyvesi Memecikdir. Muğla Aydın merkezli bu iri taneli meyve İzmirden Maraş’a dek geniş bir coğrafyada görülür.
Asimetrik yapıdaki memecik cinsi zeytinlerin meyve uçları ince memeli, oval ve bükümlü şekildedir. Mevsiminde %28 ila 30 arasında yağ oranına sahip olan memecik zeytini sofralık olarak da tüketilir.
Olgunluk evresine göre sarı,yeşil koyu vişne veya siyah rengi ile kolayca ayırt edilebilen orta irilikte tane yapısına sahiptir.
Zeytin; kutsal kitabımızda ‘sahip olduğu besin değeri ile insan sağlığını koruyan mucize’ olarak tanımlanmıştır. Anti-oksidan ve besleyici özellikleri nedeniyle insan sağlığı açısından çok değerlidir. Memecik zeytini diğer zeytin türlerine göre 4 kat daha fazla polifenol içermektedir, bu polifenoller insan sağlığı için çok yararlıdır. Fenolik bileşenlerden olan luteolin-7-glikozit, rutin, trans-sinnamik asit, siyanidin-3-glikozit ve siyanidin-3-rutinosit miktarları Memecik Zeytininde yüksektir. Ayrıca α-tokoferol (E Vitamini) açısından da oldukça zengindir. Kanser önleyici özelliği bulunmaktadır. Yani bir bakıma ilaç niteliğindedir.
Kalite özellikleri, Ege’nin ona sunduğu coğrafi özellikleri ile tüm Türkiye için eşsiz bir değerdir.
İklim özellikleri, toprak yapısı ve pH seviyesinin uygunluğu ile birlikte bu yörenin etrafını saran dağların zengin bitki örtüsü, Aydın Memecik Zeytininin kendine has özelliklere sahip olmasını sağlar. Aydın ilinde Menderes nehrinin suladığı toprakların ve ilin kuzeyi ile güneyini çevreleyen dağlık arazilerdeki toprakların, fosfor ve mikro element içerikleri yönünden yeterli olması; ayrıca genellikle sabah saatlerinde doğu yönünde esen poyraz, öğleden sonra ise batıdan esen imbat rüzgârları üründe fenolik maddelerde artış sağlar.
• Orijini Muğla ilidir.
• Kuvvetli periyodisite göstermez.
• Ege bölgesinin en önemli çeşididir.
• İyi bakım şartlarında kuvvetli gelişir.
• Meyve iri ve oval şekilde ucu memelidir.
• Yağ oranı yüksektir
• Verimi yüksek olup kuvvetli periyodisite.
• Üretimi aşı ile yapılır.
• Et-çekirdek oranı yüksektir.
• Soğuk ve kurak koşullara dayanımı iyidir.
• Yağlık ve sofralık olarak değerlendirilir.
• Kimyasal ve duyusal özellikleri açısından Ayvalık çeşidinin yağından sonra yer almaktadır.
• Verticillium solgunluğuna orta derecede duyarlıdır
• Üretimi aşı ile yapılır.
• Yağ oranı:%28,6
Çiçeklenme : 16 Mayıs – 6 Haziran
Meyve Bağlama : 20 Mayıs – 11 Haziran
Yeşil Olum : Ekim ayının ilk yarısı
Siyah Olum : 15 Kasım – 15 Aralık